Benodigdheden
 

Blikken
Varkens krijgen bij de geboorte oornummers. Deze zijn er om ieder varken te kunnen identificeren. Hier heb je de nummers voor nodig en een tang. Met een handcomputer kun je deze oornummers scannen en kun je alles inzetten wat je nodig hebt over de ontwikkeling van het varken.


   
 Tang  Oornummers  Handcomputer

Staartbrander
Omdat varkens uit verveling aan elkaars staartjes gaan branden wordt er een deel van het staartje afgebrand. Dit moet in de eerste levensweek gebeuren omdat ze dan nog zacht kraakbeen in het staartje hebben. Ze halen niet heel het staartje eraf. Het stukje wat niet gevoelig is wordt eraf gehaald. Dit stukje wordt eraf gehaald omdat als de varkens erin gaan bijten, het slachtoffer varken dan meteen reageerd. Haal je dit deel er niet af dan zal het slachtoffer varken op het begin niet reageren op het bijten. Het staartje gaan dan ontsteken en bloeden. Het staartje wordt gebrand met een zeer warm ijzerdraadje.

 staartbrander



Scannen
Om te kunnen zien of een zeug/gelt drachtig is, wordt er een dracht controle gedaan. Hier heb je een schermpje voor nodig met een scanner. Hier heb je ook gel voor nodig om een duidelijker beeld op je scherm te krijgen.

 Drachtscanner


Ontsmetten
Bij varkens wordt alles goed ontsmet. Iedere keer als de biggen oud genoeg zijn en naar de biggen stallen mogen en de zeug naar haar eigen stal, wordt heel de kraamafdeling ontsmet. Hier gebruiken ze sterillium en kalkpoeder voor. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de nieuwe biggetjes minder kans hebben op infecties en ziektes

 
 Sterillium  Kalkpoeder



Kunstmatige Inseminatie (KI)
Voor de KI zijn verschillende dingen nodig. Voordat je een zeug of gelt kun insemineren moet ze berig zijn. Dit kun je op verschillende manier stimuleren. Je kunt een zoekbeer door de stal te laten lopen of door te sprayen met een sterke berengeur. Over het algemeen werkt de zoekbeer het best omdat deze ook nog geluiden maken waar de zeugen/gelten sterk op reageren. Voor de KI zelf zijn ook verschillende dingen nodig. Zo zijn er buisjes met sperma nodig. Deze haalt de boer bij een berenstal. Hier kan hij de beste beren kiezen met de beste sperma. De sperma wordt opgevangen, in de rietjes gedaan en daarna ingevroren om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. 
De sperma wordt ingebracht met steriele pipetten. Dit zijn altijd wegwerp pipetten om infecties/soa’s niet over te kunnen dragen naar een andere zeug of gelt. Vaak wordt er inseminatiegel (glijmiddel) gebruikt om de pipet makkelijker bij de zeug in te kunnen brengen.

     
 Berenspray  Inseminatiegel  Pipet  Rietjes



Antibiotica en ijzer
 
Als de biggetjes geboren worden krijgen ze antibiotica om ontstekingen te voorkomen. Biggetjes op jonge leeftijd hebben snel kans op ontstekingen omdat het staartje eraf gebrand wordt en ze natuurlijk oornummers krijgen. Verder krijgen de biggetjes ijzer ingespoten om bloedarmoede te voorkomen. 
De medicijnen worden toegedient door een spuit. Op de spuit kun je een flesje plaatsen waardoor een afgestelde hoeveelheid medicijn ingediend kan worden.

 Injectiespuit