Fokken

Er zijn verschillende redenen om te fokken. Dit is makkelijk uit te leggen met de driehoek.

Topfok: Hier wordt gefokt met zuivere lijnen. Dit houd in dat er maar met een soort rasvarken gefokt wordt. De zeugen gaan naar de vermeerdering en de beren naar de vleesvarkens.

Subfok: Hier wordt gefokt met meerdere rassen. De zeugen gaan net als bij de topfok naar de vermeerdering en de beren naar de vleesvarkens.

Vermeerdering: Hier gaan de zeugen van de topfok en subfok naartoe. Deze zeugen worden ingezet om zo veel mogelijk biggen te krijgen. Van hieruit gaan de biggen naar de vleesvarkens.

Vleesvarkens: Hier komen de beren van de topfok en subfok meteen naartoe. Ook komen hier de zeugen van de vermeerdering naartoe. Hier worden de biggen vetgemest om later geslacht te worden.




Wat vooraf het dekken

Wanneer een zeug ½ jaar oud is en 110 kg weegt mag een zeug gedekt worden. Een zeug of geld is 3 maanden, 3 weken en 3 dagen drachtig. Dit is in totaal 115 dagen. Een zeug mag opnieuw gedekt worden, na 5 dagen dat de biggen zijn gespeend.
Voordat je de zeug gaat insemineren/dekken moet je zorgen dat ze een goede conditie heeft. Dit verhoogd namelijk de berigheid en het aantal levendgeborenen biggen. De conditie kun je bepalen door een spekdiktemeting. Om dit te kunnen meten is een speciaal apparaatje voor nodig. Het beste is om een zeug de kraamstal in te laten gaan met een spekdikte van 18 mm. Tijdens de kraamperiode mag de zeug maximaal 5 mm spek verliezen. Streef bij gelten tijdens de inseminatie naar 13 mm spek. Een gelt is een zeug die voor de eerste keer biggen krijgt. Naast de conditie van de zeug, wordt de zeug ook op de gezondheid gekeurd. Zorg ook dat de zeug sterk is, dat de zeug niet ziek is of geen erfelijke ziekte kan doorgeven, kan de zeug gedekt worden.


Bronstsignalen

Varkenssignalen, pagina 56


De Cyclus
Het beste moment om een zeug of gelt te laten insemineren ligt tussen de 24 en 0 uur voor de eisprong. Gelten zijn korten berig dan zeugen. De cyclus van een varken duurt gemiddeld 21 dagen. Zeugen die kort na het spenen berig worden hebben vaker een langere berigheidsperiode. Zorg dat je voor de ovulatie insemineert. Insemineer je na de ovulatie dan heb je kans op minder levend geboren biggetjes.

De bevruchting

Zeugen worden meestal bevrucht door kunstmatige inseminatie (KI). De beer dekt op een kunstzeug en het sperma wat vrijkomt wordt opgevangen. Dit wordt verdund en vervolgens bij de zeug ingebracht. Dit wordt ingebracht met een wegwerp pipet, zodat het altijd steriel blijft.
Als een zeug of gelt met KI gedekt wordt, wordt vaak gebruik gemaakt van een zoekbeer. Dit is een mannetjesvarken die zorgt dat de zeugen hun berigheid beter tonen. Een zoekbeer verspreid geurstoffen met zijn voorpootklieren en zijn huid. Tevens smakt en kwijlt hij en maakt hij typische berengeluiden. Hoe sterker deze signalen zijn hoe beter de zoekbeer is. Dit zorgt tevens voor beter produceren van de eicellen en dat het samentrekken van de baarmoeder verbetert. Hierdoor neemt de zeug of gelt het sperma beter op. Het gevolg hiervan is dat ze betere bevruchtingsresultaten heeft. Dus dat er meer sterke en gezonden biggen geboren worden.


Dracht controle

Dracht controle vind meestal plaats met een echoscopie. De echo is betrouwbaar vanaf de negentiende dag na het insemineren of dekking. Vaak wordt er nog een tweede controle gedaan. Dit is om eventuele veranderingen te kunnen zijn. Vaak wordt de eerste scan na rond de 3de week gedaan en de tweede scan rond de 6de week. Wat is er eigenlijk te zien op een scan?

Dit is een echo na de 21ste dag na de inseminatie. Je ziet hier dat er een lange slang in de buik ligt met hierin vruchtblaasjes. 
  Dit is een echo na de 23ste dag na de inseminatie. Je ziet dat de vruchtwaterblaasjes langer en gegroeid zijn.
  Dit is een echo na de  35ste dag. Je ziet dat de baarmoederwand en de placenta verdikt zijn en aan elkaar vergroeid zijn. In het midden zit het embryo.

Varkenssignalen, pagina 59


Filmpje bevruchting natuurlijk:

Filmpje bevruchting KI:
 

Filmpje bevalling:
 

Bron: Youtube.com