Hygiëne
Normaal
Varkens worden heel hygiënisch gehouden. Voor dat een varken in een hok komt word het hele hok ontsmet. Er is een aparte plek voor de varkens om te eten, te poepen en te slapen. Deze poep plek word dagelijks schoongemaakt door de poep weg te schuiven. Voordat je bij de varkens gaat moet je douchen, schone kleren aan en iedere keer als je van varkens stal verwisseld andere laarzen aan doen. Je moet ook regelmatig je handen wassen. Bij sommige varkenshouders moet je ook handschoenen aan en een kapje op je hoofd. Dit word gedaan zodat de mensen geen ziektes verspreiden van de ene stal naar de andere stal.
Tijdens de voortplanting
Als de zeug word geïnsemineerd word zij in een speciaal hok gezet, dit hok is van te voren goed schoongemaakt en ontsmet. Alle voorwerpen die worden gebruikt voor het insemineren zijn wegwerp artikelen, deze worden dus maar 1 keer gebruikt en dan weggegooid wat zeer hygiënisch is. Sommige boeren maken de vulva van de zeug nog schoon met een doekje, maar dan maak je eigenlijk alleen maar de buitenkant van de vulva schoon. Je veegt als het ware het vuil naar binnen, dus de meeste boeren doen dit gewoon niet.
Tijdens de dracht
Als de zeug dan is geïnsemineerd en ze drachtig is gaat ze samen met de andere drachtige zeugen naar het zeugenhok, hier kunnen ze vrij rond lopen. De hygiëne is daar het zelfde als bij de normale varkens.
Voor de geboorte
Als het dan bijna tijd is voor de zeug om te gaan bevallen word zij naar het kraamhok verplaatst, dit is 1 a 2 weken voordat de bevalling plaats vind. Dit hok is van te voren goed ontsmet en er word klak poeder gestrooid in het hok zodat het heel droog is, hierdoor is er minder kans op bacteriën. De mest word hier dagelijks weggeschept en opgeruimd. Soms worden zeugen gewassen voordat ze gaan bevallen, dit doen niet alle boeren omdat er kans is dat de zeug weer in haar eigen mest gaat liggen en dus opnieuw in bad kan. Veel boeren vinden het ook goed als de kraamstal een beetje vies is want dan bouwen de biggen sneller een immuunsysteem op.
Na de geboorte
Als de biggen zijn geboren is het belangrijk dat de nageboorten worden opgeruimd. Dan moet het hok weer worden schoongemaakt en opnieuw kalkpoeder strooien. Dan is het weer droog en schoon voor de biggen. Dit verblijf moet dan weer iedere dag worden schoongemaakt zodat de biggen schoon blijven. Het is belangrijk dat dit hok droog blijft zodat de biggen niet nat zijn, want als ze nat zijn dan krijgen ze het sneller koud en dan worden ze ziek.
Als de biggen dan van hun moeders weg gaan komen ze met de complete toom (met alle broertjes en zusjes) in het zelfde hok. Dit hok wordt van te voren goed schoongemaakt en ontsmet, hier wordt ook klakpoeder gestrooid zodat het droog word. Het is belangrijk dat het hok droog blijf anders gaan er bacteriën groeien.